TILMAn tarinat
Lisää Luomua Lappiin –hankkeen projektipäällikkönä Ammattiopisto Lappian maaseutuyrittäjyyden osaamiskeskuksessa Louella työskentelevä Ritva Pesonen on todellinen maatalouden moniottelija, jolla on kokemusta lukuisista maatalousalan työtehtävistä - myös EU-tukitarkastajan työstä.
LP Lakkapää Oy on vakiinnuttanut asemansa Pohjoismaissa, vaikka tie tähän pisteeseen on ollut kuoppainen.
Maaseudulta Käsin -messuilla kohdattiin lappilaisen luomutuotannon suunnannäyttäjiä ja luomuyrittäjiä. Tällä hetkellä Lapin ainoa luomumaitotila löytyy Ammattiopisto Lappian Louen Maaseutuyrittäjyyden osaamiskeskuksesta, mutta Lisää Luomua Lappiin –hankkeen projektipäällikkö ja valtuutettu luomutarkastaja luottaa lappilaisen luomun tulevaisuuteen.
Akseli vaihtoi tietokonetyöt Helsingissä maatalousopintoihin Louella - ”Onhan se iso elämänmuutos”
28-vuotias Akseli Haarala pakkasi tavarat Helsingissä ja muutti Rovaniemellä tammikuussa 2023, suuntanaan opinnot Lappian maaseutuyrittäjyyden osaamiskeskuksessa Louella.
Mitä kuuluu Lapin ProAgrian entisille työntekijöille? Haastattelussa Kaisu Risto ja Niilo Markkanen
Kesällä 2022 Lapin ProAgrian työntekijät saivat ikävän tiedon - yhdistys lopettaa toimintansa ja lomautus alkaa välittömästi. Yhdistykselle ei saatu enää puheenjohtajaa, ja silloin toiminta on pakko lopettaa. Tilanne oli kestänyt jo jonkun aikaa, ja työntekijöitä oli varoitettu asiasta ennakkoon.
Raattaman kauniista kylästä löytyy Laaksosen perheen Lapinkoti- tila, jonka pihalla on monipuolinen äänimaisema - voit kuulla niin ylämaankarjan ammuntaa, american bashkir curly -hevosten hirnuntaa, porojen rou´untaa ja tietenkin Sihteeri-aasin omaperäistä huutoa.
Sammalkankaan tilalla on navetan lisäksi paljon muita piharakennuksia. Kotitalon takaa löytyy majoitukseen tarkoitettu Losotupa. Rantaan päin mentäessä on lisää pienempiä majoitustupia, sekä viihtyisä rantasauna laitureineen. Paikka on idyllinen maalaismaisema ja sen nähdessään voi ymmärtää, miksi se on houkutellut Lapinkulkijoita ja turisteja jo...
Vainion teurastamo laajensi Orimattilasta Muurolaan - Uusia asiakkaita palvellaan ympäri Lappia
Henri Vainio on neljännen sukupolven teurastamoyrittäjä. Vainion teurastamo toimii Orimattilassa ja kesästä 2022 alkaen myös Muurolassa. Henri Vainio matkustaa Rovaniemen ja Orimattilan väliä usein, koska haluaa olla mukana uuden toimipisteen toiminnassa.
Tuomo Niemisen ja Anna-Riikka Lavian elinkeinot ovat keskittyneet Tervolan alueelle. Molemmat tuottavat osaltaan erikoistuotteita. Anna-Riikka tuottaa jäätelöä Louella Arctic Ice Cream Factory nimisessä yrityksessään, ja Tuomo härkää Niemisen tilalla.
Arvostus kotimaiseen ruuantuotantoon on nousussa koko Suomessa, mutta pelkällä arvostuksella tuottaja ei selviydy käynnissä olevista kriiseistä. Lapin huoltovarmuuden kannalta maatalouden säilyminen on merkittävässä asemassa. Selvitimme miten Lapin maaseudulla pärjätään kriisien keskellä.