Mitä kuuluu Lapin ProAgrian entisille työntekijöille? Haastattelussa Kaisu Risto ja Niilo Markkanen

24.02.2023
Niilo Markkanen ja Kaisu Risto jatkavat yhdessä työskentelyä tutussa toimistossa.
Niilo Markkanen ja Kaisu Risto jatkavat yhdessä työskentelyä tutussa toimistossa.

Kesällä 2022 Lapin ProAgrian työntekijät saivat ikävän tiedon - yhdistys lopettaa toimintansa ja lomautus alkaa välittömästi. Yhdistykselle ei saatu enää puheenjohtajaa, ja silloin toiminta on pakko lopettaa. Tilanne oli kestänyt jo jonkun aikaa, ja työntekijöitä oli varoitettu asiasta ennakkoon.

"Se on hyvin harvinaista, että tämän kokoinen yhdistys lakkaa tuolla tavalla. Tämmöinen maakunnallinen iso organisaatio kaatuu yhdistyslain kiemuroihin", Niilo Markkanen pohtii.

ProAgria Lappi oli viljelijävetoinen yhdistys ja useat tekijät vaikuttivat sen loppumiseen. Lapin maaseudun muutokset ja työelämän kiireisyys vaikuttavat osaltaan asiaan.

"Se on aika yleistä, että ei tahdo löytyä aikaa yhdistystoimintaan. Ei se ole ainoastaan tämä, vaan se on joka puolella", Kaisu Risto kertoo.


Ympäri mennään - yhteen tullaan

Lomautuksen alkaessa Kaisulla ja Niilolla oli hyvin erilaiset tilanteet. Niilolle oli selvää, että hän aikoo jatkaa maatalouskirjanpidon parissa pian koittavaan eläkkeeseen asti, hän aloitti Rätinki Kainuu Oy:lla syyskuussa. Kaisu asteli lomautuksen aikana avoimin mielin TE-toimistoon.

"Kun menin sinne TE-toimistoon, sanoin että tämä kaikki on minulle niin uutta. En ole ikinä mitään cv:tä kirjoittanut tai työpaikkahakemuksia tehnyt", Kaisu muistelee.

TE-toimisto tarjosi Kaisulle koulutusvaihtoehtoja, joista hän valitsi taloushallinnon. Kaisu Risto on tehnyt pitkän uran Lapin ProAgrialla. Yhdistyksen nimi on saattanut muuttua välillä, mutta Kaisu on pysynyt talossa vuodesta 1986.

Kaisun rooli yhdistyksessä oli monipuolinen ja kattava, kirjanpito ja maatilan taloudenhallinta on tullut tutuksi, joten osaamisen vahvistaminen sillä puolella tuntui luontevalta. Kaisu pääsi harjoitteluun tutun työkaverin Niilo Markkasen kanssa.

"Tiesin että Niilo on täällä ja häneen voi aina luottaa. Ei minusta yksin olisi tähän, miehän olisin ollu aivan hukassa", Kaisu naurahtaa.

Niilon työura on ollut monipuolinen, hän aloitti silloisella Lapin Maatalouskeskuksella vuonna 1988, ja oli välillä muualla töissä; kuten lomittajana, yrittäjänä ja Leader-toiminnassa. 2016 Niilo palasi Lapin ProAgrialle ja vastassa oli tutut työkaverit.

Kaisun ja Niilon uusi yhteistyö Rätinki Kainuu Oy:llä lähti käyntiin Kaisun työharjoittelulla ja tammikuun lopulla hänkin aloitti yrityksessä työntekijänä. Monet Niilon hoitamista tiloista ovat vanhoja asiakkaita, jotka halusivat jatkaa hänen kanssaan, vaikka ProAgria Lapin toiminta loppuikin.

Muillakin ProAgria Lapin entisillä työntekijöillä on paljon samoja asiakkaita, ja he ovat jatkaneet toimintaansa eri tavoin. Osa työntekijöistä siirtyi Oulun ProAgrialle ja osa perusti oman yrityksen, jota kautta palvella tuttuja asiakkaita.

Esimerkiksi Timo Ohinmaa jatkoi toimintaansa yrityksen muodossa, sillä asiakaskunta oli valmiina. Timo jää eläkkeelle lähivuosina, ja hän toivoo yritykseensä jatkajaa, sillä kokonaisuus on toimiva ja kannattava.

"Toivon toki, jotta joku jatkaisi asiakkaitteni kanssa tulevaisuudessa. Olen tehnyt yhteistyötä monen kanssa 35 vuotta ja on osin vaikea jättää heidät. Haluan, että tänne tulee joku joka huolehtii heistä ja voin luottaa, että homma hoituu", Timo kertoo.

Kaisu on tyytyväinen työpaikastaan Rätinki Kainuulla.
Kaisu on tyytyväinen työpaikastaan Rätinki Kainuulla.

Työn arvot ja mielekkyys jatkuu entisellään

Asiakaskeskeinen toiminta on säilynyt yhdistyksen loppumisen jälkeenkin. Se näkyy muun muassa siten, että Kaisu ja Niilo ohjaavat asiakkaan jollekin muulle asiantuntijalle, mikäli heidän tietonsa eivät täytä asiakkaan tarpeita.

"Asiakkaalle etsitään asiantuntija siihen mihin hän tarvitsee apua, jos me ei sitä tehdä. Tämä poikkeaa tavallisesta tilitoimistosta sillä tavalla, että vähän laajemmin katsotaan asiakkaan tilannetta", Niilo sanoo.

Maatilalla neuvojat ja asiantuntijat ovat usein pitkään samoja. Toiminta henkilöityy ja on mukavampi jatkaa yhteistyötä tutun henkilön kanssa, joka ymmärtää oman maatilan kokonaisuuden. Kirjanpito on myös hyvin henkilökohtaista.

"Tässä maatilakirjanpidossa tarvitsee paljon muutakin osaamista kuin kirjanpito-ohjelmat. Ja vaikka olisi pitkän linjan kirjanpitäjä niin siltikään ei pysty tekemään maatilakirjanpitoa tuosta vain. Maatila on niin erilainen kokonaisuus, ja sen kokonaisuuden ymmärtäminen vaatii paljon.", Niilo kertoo.

Niilo ja Kaisu ovat tyytyväisiä, kun saavat jatkaa työtä Lapin maatilayrittäjien kanssa. Töihin on heidän sanoin mukava tulla. Toimistokin on samassa rakennuksessa kuin ennen ja käytävällä törmää tuttuihin kasvoihin.

"Kaikki on työllistynyt ProAgria Lapin loppumisen jälkeen, kukaan ei jäänyt lehdelle soittelemaan. Se on tässä se hyvä juttu", Kaisu kertoo.

Niilo jää osittain eläkkeelle syksyyn mennessä ja Kaisu ottaa pikkuhiljaa enemmän vastuuta hänen tontistaan. Niilo ei kuitenkaan halua kokonaan lopettaa työntekoa, vaan aikoo olla välillä toimistolla sovitusti. Niilolle tärkeintä työssä on asiakkaiden kohtaaminen. Asiakkaan palveleminen ja keskustelut aiheesta kuin aiheesta tekevät työstä mielekästä.

"Elämän ongelmista ja asioista voidaan keskustelulla, siinä ei ole pelkästään ne paperit ja luvut", Niilo kertoo.

Niilo on helppo tavoittaa puhelimitse.
Niilo on helppo tavoittaa puhelimitse.

Lapin alueen neuvojien yhteystiedot


Kaisu Risto, Kainuu Rätinki Oy, maatilakirjanpito, maatilojen työterveyshuollon asiantuntija

kaisu.risto@ratinki.fi

040 526 9868

Niilo Markkanen, Kainuu Rätinki Oy, maatilakirjanpito

niilo.markkanen@ratinki.fi

043 827 3689

Erkki Juntunen, Maaseudun Tilipalvelu

Palvelut; Mvl Verokirjanpito, Evl Liikekirjanpito, Tilinpäätökset, Verosuunnittelu, Omistajanvaihdokset, Investointilaskelmat ja -tukihakemukset, EU pinta-ala ja eläintuet, Neuvo-palvelut, Kasvinsuojeluruiskujen testaus

erkki.juntunen@kolumbus.fi, 040 836 7644

Timo Ohinmaa, Länsirajan Maatalousneuvonta Oy

Palvelut: mm. Monipuolinen neuvontapalvelu, työterveyshuollot, verokirjanpito, tilinpäätökset, viljelysuunnitelmat, syysilmoitukset, tukihakemukset

timo.ohinmaa@gmail.com, 0400164817

Heta Ylijääskö, ProAgria Oulu

Maidon-ja kasvintuotannon asiantuntija, Länsi-Lappi

heta.ylijaasko@proagria.fi

Puh. 050 468 7766
Puh. 050 349 7053
Puh. 050 465 9364

Hanna Heikkilä, ProAgria Oulu

Maidontuotannon asiantuntija, Lappi ja Koillismaa

hanna.heikkila@proagria.fi

Enni Ylitalo, Proagria Oulu

Maidon- ja kasvintuotannon asiantuntija, Itä-Lappi

enni.ylitalo@proagria.fi