Veli-Jaakko Keränen, maatalousyrittäjä ja luomuemolehmätilallinen Muhokselta

27.02.2024

Arvokasta käytäntöön ja kokemukseen perustuvaa tietoa luomuemolehmätuotannon infopäivässä Louella

Veli-Jaakko pyörittää Alakedon tilaa Muhoksella. Hän on valmistunut agrologiksi vuonna 2013 ja työskennellyt aiemmin ELY-keskuksessa tarkastajana ennen yrittäjäksi ryhtymistään.

Miksi luomuemolehmätuottajaksi?

Jo opiskeluaikoinani insinööriopinnoissa heräsi vahva halu siirtyä maatilan arkeen ja työhön karjatilallisena. Se tunne vain vahvistui ajan myötä, ja päätin vaihtaa suuntaa. Hän vaihtoi koulutusohjelmaa ja aloitti maanviljelijänä, ja tämä päätös on osoittautunut edelleen vahvaksi ja kannattavaksi valinnaksi.

Rehuntuotanto ja laidunnus Alakedon tilalla

Alakedon tilalla rehuntuotannossa käytetään neljää eri nurmirehusorttia, jotka korjataan kesän aikana. Kaikki rehut säilötään pyöröpaaleihin. Laidunnus on olennainen osa tilan toimintaa, ja kaikki eläimet pääsevät laiduntamaan vähintään neljän kuukauden ajan kesällä. Laidunala on jaettu useisiin syöttölohkoihin, ja laidunkierto pyritään pitämään nopeana.

Kenelle luomuemolehmätuotanto sopii parhaiten?

Veli-Jaakon mukaan luomuemolehmätuotanto sopii parhaiten karjaihmisille ja tekeville ihmisille, jotka eivät tavoittele suuruuden ekonomiaa. Hän korostaa hyvin suunniteltujen ja säännöllisesti toteutettavien rutiinien ja prosessien tärkeyttä tilan menestyksen kannalta.

Neuvot luomutuotantoon siirtyville

Niille, jotka harkitsevat siirtymistä luomutuotantoon, Veli-Jaakko suosittelee hakemaan neuvoja teurastamoilta, neuvontapalveluita tarjoavilta ja kokeneemmilta tuottajilta. Hän kannustaa myös tutustumaan eri tiloihin käymällä tutustumiskäynneillä, niin omalla kotiseudulla kuin sen ulkopuolellakin.

Teksti ja kuva Irja Palo