Akseli vaihtoi tietokonetyöt Helsingissä maatalousopintoihin Louella - ”Onhan se iso elämänmuutos”

04.05.2023

28-vuotias Akseli Haarala pakkasi tavarat Helsingissä ja muutti Rovaniemellä tammikuussa 2023, suuntanaan opinnot Lappian maaseutuyrittäjyyden osaamiskeskuksessa Louella.


Louen geenipankkikarja herätti kiinnostuksen

Akselilla on ennestään pitkiä opintoja takataskussa, hän on lukenut matematiikan maisteriksi Helsingin yliopistossa. Nyt kiinnostus kuitenkin suuntautuu hyvin erilaiseen alaan ja käytännön tason opiskeluun.

– Käytäntöä tulin hakemaan ja siksi tänne ammattikoulun puolelle päädyin, sillä ajatuksella että pääsisin tekemään paljon asioita.

Tampereella syntyneen ja Helsingissä asuneen Haaralan ajatus erilaisesta elämäntyylistä heräili viime kesänä hänen kuljeskellessaan pellonviertä äitinsä suvun vanhalla tilalla Käsivarren Lapissa. Lapin luonto, avarat maisemat ja Louen koulun erityisyys vaikuttivat päätökseen.

– Luin, että tuo geenipankkikarja on siirretty tänne ja tämähän on pohjoisimpia paikkoja missä voi maataloutta opiskella. Olisi mulla ollut mahdollisuus hakeutua opiskelemaan etelässäkin, mutta olosuhteet ovat siellä hyvin erilaiset esimerkiksi peltoviljelyn puolesta, ja oma kiinnostus on täällä pohjoisessa.

Pelson vankilasta siirretty lapinlehmien geenipankkikarja on sopeutunut hyvin Louelle pohjoisiin oloihin.
Pelson vankilasta siirretty lapinlehmien geenipankkikarja on sopeutunut hyvin Louelle pohjoisiin oloihin.

Arki kuluu jouhevasti työn parissa

Lappiin sopeutuminen oli helppoa, sillä kavereita löytyi heti Akselin muuttaessa kimppakämppään. Viikot Akseli asuu Louen oppilaitoksen asuntolassa ja viikonloput Rovaniemellä.

– Muutto Rovaniemeen ei tuntunut ihan hurjalta hypyltä. Tietysti tänne Louelle kun kulkee, niin tämä ympäristö on erilainen, ihan näin maaseudulla en ole asunut.

Viikot Louella kuluvat nopeasti työn parissa koulun tilan töissä sekä osa-aikaisena matematiikan opettajana muille opiskelijoille. Luonto ja ulkoilu on tärkeää Akselille ja esimerkiksi Kätkävaaran ulkoilureitit on tulleet tutuksi.

– Tässä ei hirveästi tarvitse tekemistä miettiä, kun on päivät hommissa. Käyn myös kävelyllä ja Kätkävaaralla ulkoilemassa.

Erityisen mukava etu on opiskelijalle tarjotut ruuat koululla.

– Aamupala, lounas ja päivällinen ruokalasta kuuluu opiskelijoille, oikein hyvät tarjoilut tässä on.

Työ eläinten parissa on uutta ja opettavaa

Haaralalla ei ollut aikaisempaa kokemusta maatilan töistä ja hän halusi päästä kiinni käytännön tekemiseen heti opintojen alussa. Tämä onnistui lukion käyneeltä helposti, sillä hän sai hyväksi luettua entiset opintonsa ja pääsi heti ensimmäisenä päivänä navettaan lapinlehmien pariin töihin.

Haarala oli hyvin ennakkoon perillä siitä, minkälaista työ tulisi olemaan, sillä hän oli perehtynyt asiaan etukäteen sen verran, mitä mahdollista

– Se on ollut sitä mitä oletin, ja olen päässyt tosi hyvin keskittymään tekemiseen ja se on ollut mukavaa.

Ensimmäinen työjakso on ollut pääsääntöisesti navetassa ja lampolassa. Nykynavetoiden tietokoneohjelmistojen ja muun tekniikan opettelussa on ollut hyötyä aikaisemmista opinnoista. Lehmiin tutustuminen on ollut Akselille mieluisinta.

– Navetalla tykkään, kun lehmät ovat niin persoonallisia ja hauskoja. Siellä on mukava tehdä hommia, kun saa seurailla mitä ne on keksinyt minäkin päivänä.

Uusi arki opiskelijana on lähtenyt hyvin käyntiin ja Akseli on ollut tyytyväinen hypystään tuntemattomaan.

– Rentoa tekemistä tämä on, opiskelijana voi keskittyä vaan siihen opiskeluun. Ihan hyvää tekee vaihtelun vuoksi se, että ei tarvi istuskella. Vastapainoa tuolle aikaisemmalle tekemiselle.

Akseli nauttii lapinlehmien kanssa työskentelystä.
Akseli nauttii lapinlehmien kanssa työskentelystä.

Tulevaisuus Lapin maaseudulla kiinnostaa

Alkuvuoden eläinten kanssa tehtävän työharjoittelun jälkeen Akseli siirtyy kesäksi peltotöihin. Harjoittelupaikka on sovittu ylitorniolaiselle tilalle, jossa Akseli saa kokemusta konepuolelta.

Suunniteltu valmistuminen on 2024 vuoden lopussa. Lappian Louella valmistumisen pystyy hyvin määrittelemään itse, riippuen siitä kuinka nopeasti haluaa opinnot suorittaa.

Tulevaisuus on vielä avoinna ja opiskelujen jälkeinen elämä tarkentuu Akselin mukaan myöhemmin. Kiinnostusta yrittäjyyteenkin on, mutta Akseli ei halua tehdä hätiköityjä ratkaisuja. Joka tapauksessa ura maaseudulla on tavoitteena ja Lappiin asettuminen kiinnostaa, jos töitä riittää.

– Katsotaan nyt kehittääkö sitä itse jotain vai meneekö töihin jonkun muun tilalle. Kiinnostaa myös yrittäjyys, mutta siihen ei ihan suinpäin lähdetä. Ehkä, jos asiat osuu kohdalleen.

Akselin tarina on hyvä esimerkki siitä, minkälaista potentiaalista vetovoimaa Lapin maaseudulla on. Lappiin tarvitaan uusia maatilayrittäjiä sekä työntekijöitä tiloille, joten Akselin kaltaisten nuorten houkuttelu opiskelemaan sekä jääminen Lapin maaseudulle töihin on asia mihin täytyy panostaa, jotta maaseudun elinvoima ja ruoantuotanto Lapissa turvataan jatkossakin.

Kysyttävää opiskelusta Louella?

Ota yhteyttä: Louen toimipaikkapäällikkö Jarmo Saariniemi

puh.+358400337169

jarmo.saariniemi@lappia.fi


Kuvat ja teksti: Heidi Hannula