LP Lakkapää Oy:n yrittäjä Juha Lakkapää: “Maatalous tarvitsee muutakin kuin maatalous- ja konekauppaa”

12.10.2023

LP Lakkapää Oy on vakiinnuttanut asemansa Pohjoismaissa, vaikka tie tähän pisteeseen on ollut kuoppainen.

Yrityksen tarina on alkanut vuonna 1964 Lakkapään yrittäjäveljesten vanhempien perustettua kyläkaupan Pelloon. Juha sekä hänen nuorempi veljensä Jukka viettivät lapsuutensa yrittäjyyden, maatalouden ja koneiden ympäröimänä, mistä kipinä kauppaoppilaitokseen lähdöstä syntyi. Kauppaoppilaitoksessa ja armeijassa vietettyjen vuosien jälkeen Lakkapäälle oli selvää, että hän menee töihin Ylitorniolle, jonne hänen vanhempansa olivat perustaneet Keskoon liitetyn maatalous- ja rautakaupan vuonna 1984. Myös Juhan nuorempi veli Jukka palasi muualla vietetyn vuoden jälkeen jatkamaan vanhempiensa perustamaa kauppaa yhdessä veljensä kanssa vuonna 1990.

Kauppa Ylitorniolla kävi 90-luvulla, mutta laajentumisaikeet olivat veljeksillä vahvasti mielessä. Rajan toiselle puolelle laajeneminen tuntui luontevalta, ja kauppoja perustettiin pohjoisesta etelään.

- Vähän Lapin lääniä ja Ruotsia katseltiin, ja lähdettiin laajentumaan. Sittenhän sitä mentiin jo vuonna 2000 Ruotsiin, ja 2001 marraskuussa tulimme Tornioon tuohon K-rautaan.

Kauppa Kiirunassa kävi hyvin, sillä sana yrityksestä oli kiirinyt pohjoisessa eikä kilpailua ollut. Mitä etelämmäksi Ruotsissa liikuttiin, sitä heikommaksi tilanne kävi.

- Skellefteå oli suuri fiasko, Lakkapää toteaa.

Jo neljän kuukauden jälkeen Lakkapää totesi tilanteen Ruotsissa katastrofaaliseksi, minkä seurauksena maasta lähdettiin nopeasti. Myös K-kaupasta irtauduttiin Suomessa. Ruotsin toiminnot jouduttiin hakemaan konkurssiin ja Suomen toiminnot sen seurauksena saneeraukseen vuonna 2016. Lakkapään henkilökohtainen talous oli koetuksella.

- Kaiken, mitä olit siihen mennessä kerännyt, aloit keräämään uudestaan. Mutta hyvä näin, että kuitenkin henkinen kantti kesti. Siinä mielessä täytyy sanoa, että ehkä sitä yrittäjäksi on sitten syntynyt, että sen paineen kesti ja yöunet ei mennyt, Lakkapää sanoo.

LP Lakkapää Oy:n yrittäjä Juha Lakkapää.

Sinnikkyys palkittiin ja nykyään Lakkapään jalansija niin Suomessa kuin Ruotsissa on vahva. Vaikka ensimmäinen laajennusyritys Ruotsiin sujui kaikkea muuta kuin odotusten mukaisesti, on Lakkapään ruotsalainen verkkokauppa nykyään jopa Suomen verkkokauppaa hieman suositumpi. Ruotsin posti hakee tuotteita Tornion varastolta kaksi kertaa päivässä.

- Siinä mielessähän ollaan jollakin lailla ruotsalaisia tai kilpailijoita edellä, että meillä on tämä Ruotsin raja tässä vieressä ja me voimme hyödyntää tätä varastoa nyt kahteen maahan, Lakkapää toteaa. 

Lakkapään Tornion toimipiste.

Verkkokaupasta verkostoihin  

Lakkapää on tiiviisti tekemisissä maatalousyrittäjien, rakentajien ja yksityishenkilöiden kanssa, ja jopa 80 % Lakkapään liikevaihdosta tulee konekaupasta ja varaosista. Lakkapään mukaan palveluroolissa yrittäjiin ja tiloihin päin keskeisimpiä asioita ovat vaihtokauppa, rahoitus, kuljetus, tuotteiden laatu ja tavoitettavuus. Asiakkaan koneen rikkoutuessa vuorokausikin voi olla yrittäjälle pitkä aika, minkä vuoksi Lakkapäällä pyritään tarjoamaan apua mahdollisimman pian. Koska erityisesti koneet ovat yrittäjille järkälemäisiä investointeja, halutaan Lakkapäällä tarjota asiakkaille reilut vaihtokauppa-, rahoitus- ja kuljetusehdot. Myös yli 1000 euron ostot toimitetaan rahtivapaasti Suomeen ja Ruotsiin.

Lakkapään mukaan Tornio, Keminmaa, Tervola ja Ylitornio ovat suhteellisen virkeitä alueita, ja yrityksen pohjoinen toiminta-alue keskittyy näihin kuntiin. 20 vuoden takaisesta maatalouden tilanne on kuitenkin radikaalisti muuttunut ja tilojen määrä vähentynyt.

Myös maatalouskaupan merkitys on vähentynyt ja volyymit ovat kasvaneet merkittävästi: jos muutama vuosikymmen sitten maatalousyrittäjä ei kuvitellutkaan tilaavansa tuotteita Euroopasta, nykyään se on arkipäivää.

- Maatalous tarvitsee muutakin kuin pelkkää maatalous- tai konekauppaa, ja välillisesti tietenkin vaikka kuinka paljon muuta. Jos ne tilat loppuisi, kyllähän täältä katoaisi hyvin paljon muutakin. 

Optimistisesti eteenpäin  

Lakkapään mukaan vuosi 2022 oli kustannusten noususta huolimatta yksi maatalousalan kaikkien aikojen parhaista vuosista tuloksellisesti. Tuottajahinnat nousivat viime vuonna, mikä tasoitti muun muassa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia.

Maatalousyrittäjyydessä Lakkapää näkee useita mahdollisuuksia, kuten esimerkiksi urakoinnin sekä hyödyntämättömät metsäresurssit. Yrittäjää haastatelleen TILMA-hankkeen projektipäällikkö Laura Kuismasen mukaan hankkeen yksi tavoite on myös nostaa esiin metsien hyödyntämisen mahdollisuudet osana maatilojen talousnäkymien kohentamista. Lapissa tiloilla on valtavasti metsäresurssia, jolle ei ole minkäänlaista hoitosuunnitelmaa. Metsien käyttöönotolla tilat voisivat saada lisätuloja muun toiminnan oheen. Jotkut yrittäjät tekevät maataloustöiden ohessa myös lumenaurausta ja muuta urakointia.

Euroopassakin yleistyneen urakoinnin Lakkapää näkee yhtenä mahdollisuutena ja tulevaisuuden suuntauksena. Tilojen suurentuneet koot ovat vaikuttaneet siihen, ettei yhteishankintojen tekeminen ole enää yhtä kannattavaa kuin aikaisemmin. Lisäksi Lapin pitkät välimatkat vaikeuttavat maatalouskoneiden yhteisostoja.

- Me ei ole vielä nähty kaikkea urakoinnissa. Siihen tulee vielä semmoisia toimijoita, jotka oikeasti sitä hommaa tekee ja pyörittää, Juha pohtii. - Se on varmaan se vaihe, joka oikeasti tulee tänne Suomen maahan.

Haasteena Lakkapää kokee kausityövoiman saannin ja arvostuksen. Hän toivoisi enemmän arvostusta kausityöntekijöitä kohtaan sekä lisää puhetta maatalouden kausityön tärkeydestä. Erityisesti ulkomailta tulevien marjanpoimijoiden työhön verrattuna maatalouden kausityö näyttäytyy houkuttelevana.

- Jos maatalouteen tulee kausityöntekijäksi, niin uskon, että saa aika asiallisen asunnon ja asialliset työ- ja suojavaatteet. On normaali aamuherätys, työhön opetetaan, saa hyvillä vehkeillä tehdä sitä työtä ja saa arvostusta.

Työn arvostus on noussut esille myös muissa yhteyksissä. Maatilayrittäjät ovat kokeneet, että julkisuudessa käytävä keskustelu maataloudesta on negatiivista ja maatilayrittäjiä syyllistävää. Viime vuosina viljelijöiden työ ja kotimainen ruoantuotanto on kuitenkin nähty huoltovarmuudenkin kannalta täysin uudessa valossa.

Maatalouden tilanne on näyttäytynyt mediassa haasteellisena jo pitkään, mutta Lakkapään mielestä paljon hyvääkin on.

- Eihän tämä toimisi ja pyörisi tällä lailla, jos ei olisi.

Myös usko yrityksen tulevaisuuteen on vahva ja optimistinen.

- Uskoisin, että kyllä mekin pohjoisen toimijana ja maatalous- ja konekauppana se paikkamme aina löydetään

TILMAn projektipäällikkö Laura Kuismanen ja LP Lakkapää Oy:n yrittäjä Juha Lakkapää.

Kirjoittajat:

Laura Kuismanen, projektipäällikkö,   Ammattiopisto Lappia

Adalmiina Levy, viestintäsuunnittelija, Ammattiopisto Lappia

Kuvat: Jonne Marttinen, viestintäassistentti, Ammattiopisto Lappia