Tervolan Maaseudulta Käsin -messut tarjosivat näyteikkunan lappilaiseen luomuun, jonka edistämiseksi Lapissa tehdään nyt hartiavoimin töitä

12.09.2023

Maaseudulta Käsin -messuilla kohdattiin lappilaisen luomutuotannon suunnannäyttäjiä ja luomuyrittäjiä. Tällä hetkellä Lapin ainoa luomumaitotila löytyy Ammattiopisto Lappian Louen Maaseutuyrittäjyyden osaamiskeskuksesta, mutta Lisää Luomua Lappiin –hankkeen projektipäällikkö ja valtuutettu luomutarkastaja luottaa lappilaisen luomun tulevaisuuteen.

Maaseudulta käsin -messujen tunnelmaa 26.8.2023. Kuva: Eija Hiukka

Lapinlehmä Seera ja hänen vasikkansa Uura Louella. Kuva: Sami Koskimäki 

Lapissa sijaitsevassa Tervolan kunnassa Louella 26.-27.8.2023 järjestetyt koko perheen Maaseudulta käsin -maaseutumessut tarjosivat kävijöille maaseudun tunnelmaa, viihdettä ja kurkistuksen lappilaiseen luomutuotantoon. Näytteilleasettajina oli perinteisiä markkinamyyjiä, ruoanvalmistajia, yrityksiä, järjestöjä, käsityöntekijöitä sekä taiteilijoita, joiden joukossa oli myös lappilaisia luomutuottajia. Tapahtumapaikkana palvelleessa Ammattiopisto Lappian Maaseutuyrittäjyyden osaamiskeskuksessa sijaitsee Lapin ainoa luomumaitotila, minkä lisäksi oppilaitoksen pellot ovat luomussa. Viime syksynä tilalle siirrettiin uhanalaista geenipankkikarjaa Pelson vankilasta.

- Pellot ovat olleet luomussa jo ainakin yli 10 vuotta, ja Pelson vankilasta siirretyt lapinlehmät halusimme pitää luomussa. Luomu soveltuu suomenkarjalle hyvin, kertoo Lappian maataloustyön ohjaaja Marita Kurkinen.

Tulevaisuuden tavoitteena on, että myös koulutilan metsät olisivat luomussa, ja luomukeruun osalta on keväästä saakka tehty valmisteluja.

Lapinlehmiä Louen koulutilan laitumilla. Kuva: Sami Koskimäki

Lisää luomua Lappiin –hanke pyrkii luomutuotannon elvyttämiseen Lapissa

Tapahtumassa kuultiin myös Ammattiopisto Lappian maaseutuun liittyvistä hankkeista. Projektipäällikkö Laura Kuismasen Tiedosta tekoihin (TILMA) -hankkeen ydintehtävänä on jakaa tietoa Lapin maaseudun elinvoimaisuuden edistämiseksi. Tämän lisäksi Lappia toteuttaa Lisää luomua Lappiin -tiedonvälityshanketta, jonka tavoitteena on edistää luomualan kehitystä ja kasvua peltokasviviljelyssä, kotieläin- ja puutarhatuotannossa sekä keruutuotannossa. Hanke on ensimmäinen luomuun keskittyvä hanke Lapissa kahteenkymmeneen vuoteen. Puolet vuodesta Lappialla hankkeen projektipäällikkönä ja puolet vuodesta valtuutettuna luomutarkastajana työskentelevän Ritva Pesosen mukaan luomun tilanne on heikentynyt.

- Kaikissa ELY-keskuksissa luomuviljelijöiden määrä on vähentynyt tänä vuonna luomutuotantoehtojen kiristyksestä johtuen, eli sitä myyntikasvivelvoitetta kiristettiin, mutta kyllä minä uskon, että tästäkin notkahduksesta selvitään.

Lapin ELY-keskuksen tukiasiantuntija Heidi Nikkilä kertoo, että Lapissa on 38 luomutoimijaa. Kolmella tilalla on jalostamattomien maataloustuotteiden valmistusta, eli luomutuotteita tuotetaan markkinoille vähän. Ruokaviraston luomutilastojen ja -tietohakujen mukaan luomuviljelty peltoala Lapissa oli 9,3 % vuonna 2022, kun taas esimerkiksi Pohjois-Pohjanmaalla vastaava luku oli 22,7 %. Pesosen mukaan valtakunnallisena tavoitteena on, että vuoteen 2030 mennessä 25 prosenttia peltoalasta olisi luomussa.

- Kyllä tässä tekemistä on, se on ihan selvä.

Maaseudulta käsin -messujen näytteilleasettajissa oli myös luomutuottajia. Vasemmalla projektipäällikkö-luomutarkastaja Ritva Pesonen sekä Vanhalan lammastilan omistaja Johanna Alamikkotervo. Kuva: Laura Kuismanen

Vanhalan lammastilalla on luomuviljelty jo yli kahdenkymmenen vuoden ajan

Messuilla mukana ollut, Ylipaakkolan kylässä Tervolassa sijaitseva Vanhalan lammastila on jo kokenut luomutuottaja. Tila siirtyi luomuviljelyyn vuonna 1998 ja luomueläintuotantoon vuonna 2000, ja se jatkojalostaa lampaiden villan ja taljat itse muun muassa asusteiksi, langoiksi, taljatuotteiksi ja vaatteiksi. Tilalla on tällä hetkellä noin 150 uuhta ja 20 siitospässiä, ja vuosittain syntyy 200–300 karitsaa. Tilan omistajan Johanna Alamikkotervon mukaan luomuviljely ja -eläintuotanto vaativat tilalliselta viitseliäisyyttä, mutta hän kokee ne kuitenkin tärkeiksi ja mielekkäiksi.

Alamikkotervo myi Vanhalan lammastilan talja- ja villatuotteita aiemmin pääasiassa erilaisilla tapahtumilla ja messuilla, mutta koronan myötä verkkokauppatoiminta käynnistyi ryminällä. Tila oli kokeillut verkkokauppatoimintaa jo aikaisemmin, mutta se oli tuntunut liian monimutkaiselta.

- Tuntui, että nyt verkkokaupan käyttöönotto on tehtävä tosissaan, ja se oli tosi hyvä päätös.

Tila myy tuotteitaan verkkokaupan kautta ensisijaisesti kotimaahan, mutta jotain on toimitettu myös ulkomaille. Tilan suosituin tuote vuodesta toiseen on aikuisten villahousut.

- Pääkaupunkiseudulla naiset käyttävät niitä päällyshousuina kaupungilla, ja osa käyttää niitä olohousuina collegehousujen sijaan sisällä, Alamikkotervo toteaa ylpeänä. - Villahousut eivät nykyään ole ainoastaan vanhempien ihmisten suosiossa, vaan ikäjakauma on laaja.

Vanhalan lammastilan ykköstuote on villahousut. Kuva: Laura Kuismanen 

Kirjoittajat:

Adalmiina Levy, Kemi-Tornionlaakson koulutuskuntayhtymä Lappian viestintäsuunnittelija.

Laura Kuismanen, TILMA-hankkeen projektipäällikkö Kemi-Tornionlaakson koulutuskuntayhtymä Lappialla.