Tilman uutiskirje
4/2024
Tervetuloa TILMA – Tiedosta tekoihin Lapin maaseudulla -hankkeen uutiskirjeeseen! Tämä on hankkeen viimeinen uutiskirje.
Tilma-hanke päättyy huhtikuun lopussa 2024. Lämmin kiitos kaikille hankkeessa mukana olleille.
TILMA on tiedonvälityshanke, jonka tavoite on välittää ajankohtaista tietoa Lapin maaseudulle ja Lapin maaseudulta. Aiheet vaihtelevat maatilayrittäjyydestä lähiruoan tuottamiseen ja maaseutupolitiikkaan. Kohderyhmä ovat lappilaiset maatilayrittäjät ja muut alan toimijat, sekä Lapin asukkaat ja kuluttajat. TILMA näyttää mitä Lapin maaseudulla tapahtuu ja osoittaa kuinka tärkeää lappilaisten maatilayrittäjien työ on.
TILMAn kotipaikka on Louella Lappian maaseutuyrittäjyyden osaamiskeskuksessa ja kakkoskoti Lappian Tornion toimipaikassa, hankepalveluissa. Hankkeen toiminta-alueena on koko Lappi.
TILMA tekee tiivistä yhteistyötä muiden alan hankkeiden, oppilaitosten ja organisaatioiden kanssa. Näitä ovat esimerkiksi Lapin AMK, Luonnonvarakeskus, Nautasuomen Mika-hanke ja Kestävää lähiruokatuotantoa Lappian arktisessa ekosysteemissä- hanke ja Lisää Luomua Lappiin -hanke.
Hankkeella on omien nettisivujen www.tiedostatekoihin.fi lisäksi käytössä Facebook- ja Instagram-tilit.
TILMA - Tiedosta tekoihin Lapin maaseudulla | Facebook https://www.facebook.com/tiedostatekoihin/
TILMA - Tiedosta tekoihin Lapin maaseudulla (@tiedostatekoihin) • Instagram-kuvat ja -videot https://www.instagram.com/tiedostatekoihin/
Hankkeen kuulumiset
TILMA-hanke starttasi toukokuussa 2022. Hankkeen alkuperäinen päättymisaika oli joulukuu 2023, mutta hanke sai jatkoaikaa huhtikuun 2024 loppuun saakka. Tässä uutiskirjeessä tapahtumia hankkeen loppu ajalta syyskuulta 2023 huhtikuulle 2024.
Kolmas projektipäällikkö aloitti työt joulukuussa 2023
Hankkeen toinen projektipäällikkö Laura Kuismanen jäi perhevapaalle marraskuun 2023 lopussa. Aiemmin Lappian hankepalveluissa toiminut Irja Palo jatkoi TILMA-hankkeen vetäjänä joulukuun 2023 alusta.
Irjan esittelyn voit
lukea täältä: https://www.tiedostatekoihin.fi/l/uusi-projektipaallikko-jatkaa-tilma-hankkeen-luotsina/
Tilma-hankkeen
kolmas projektipäällikkö Irja Palo aloitti työt joulukuussa 2023
Tilman tarinat
TILMA haastattelee ja kerää tarinoita maatilayrittäjistä ja muista maatalouteen liittyvistä henkilöistä. Tarinoita on kerätty ja julkaistu vähintään kerran kuukaudessa. TILMAn tarinat löydät www.tiedostatekoihin.fi/tilman-tarinat. Lisäksi tarinoita on julkaistu Luomulehdessä ja paikallislehdissä kuten Lounais-Lapissa ja Lapin Kansassa. Suuri kiitos kaikille tarinansa kertoneille!
TILMAn ja Lappian viestinnän kirjoittama artikkeli "Näyteikkuna lappilaiseen luomuun" julkaistiin Luomulehdessä lokakuussa 2023
Tervolan Maaseudulta Käsin -messut tarjosivat näyteikkunan lappilaiseen luomuun, jonka edistämiseksi Lapissa tehdään nyt hartiavoimin töitä, TILMAn tarinat 12.09.2023.
Maaseudulta käsin -messujen tunnelmaa
LP Lakkapää Oy:n yrittäjä Juha Lakkapää: "Maatalous tarvitsee muutakin kuin maatalous- ja konekauppaa", TILMAn tarinat 12.10.2023.
Lue lisää täältä: https://www.tiedostatekoihin.fi/l/lp-lakkapaa-oy%3an-yrittaja-juha-lakkapaa%3a-%e2%80%9cmaatalous-tarvitsee-muutakin-kuin-maatalous-ja-konekauppaa%e2%80%9d/
Ritva Pesonen (kuvassa vas.) – jo 25 vuotta luomutarkastuksia
Lue koko tarina täältä: https://www.tiedostatekoihin.fi/l/ritva-pesonen-%E2%80%93-25-vuotta-luomutukitarkastuksia/
Jaana Elo, luomutuotannon rautainen ammattilainen
Tilma-hankeen projektipäällikkö osallistui Lisää
Luomua Lappiin -hankkeen järjestämiin Luomuelintarviketuotannon infopäiviin
Louella 23.-24.1.2024. Päivien asiantuntijana toimi yrittäjä ja luomutilan
emäntä Jaana Elo. Tilma-hanke teki henkilökuvan asiantuntijasta tarinoihin. Lue lisää täältä: https://www.tiedostatekoihin.fi/l/luomuelintarviketuotannon-infopaivilla-23-24-1-2024-tiedonjakoa-ja-kokemusten-vaihtoa/
Veli-Jaakko Keränen, luomuemolehmätuotannon kokemusasiantuntija
Tilma-hanke oli mukana Lisää Luomua Lappiin -hankkeen
järjestämässä Luomuemolehmätuotannon infopäivässä 21.2.2024 ja teki
henkilöhaastattelun kokemusasiantuntija Veli-Jaakko Keräsestä. Veli-Jaakko
Keränen on maatalousyrittäjä ja luomuemolehmätilallinen Muhokselta. Lue lisää
täältä: https://www.tiedostatekoihin.fi/l/veli-jaakko-keranen-maatalousyrittaja-ja-luomuemolehmatilallinen-muhokselta/
Jarkko Lehtopelto asiantuntijavieraana Lähiruoan kumppanikahvilassa Louella maaliskuussa 2024.
Tilma-hanke osallistui Kestävämpää lähiruokatuotantoa Lappian arktisessa yritysekosysteemissä -hankeen järjestämään Lähiruoan kumppanikahvilaan ja teki jutun asiantuntijavieraasta.
Lue lisää täältä: https://www.tiedostatekoihin.fi/l/jarkko-lehtopelto-konseptien-ideoija-suunnittelija-ja-yrittaja/
Eevi Hallikainen, simolainen maatalousyrittäjä
Eevi Hallikainen ei pelännyt tarttua tilaisuuteen. Hän osti oman maatilan kesällä 2018 ja aloitti emolehmätuotannon alusta asti. Lue koko juttu: https://www.tiedostatekoihin.fi/l/%e2%80%93-eevi-hallikainen-inspiroi-rohkeudellaan-ja-avoimuudellaan/
Tapahtumat
Uusiutuva energia maatilalla -teemapäivä Louella 10.10.2023.
Maatilojen energiatehokkuuden parantaminen ja ratkaisut sekä tietoa aurinkopaneelijärjestelmän hankinnasta / Esko Viitala, ProAgria Oulu.
Biokaasun tuotannon mahdollisuudet maatiloilla / Toni Taavitsainen, Envitecpolis Oy ja Janne Jurva, Jurvan tila.
Maanomistajana tuulivoimamarkkinoilla / Juho Ikonen, MTK ry.
Paikalla myös maatilarahoitusasiantuntija Hannu Puominen.
Louen neuvotteluhuoneessa kuunneltiin asiantuntijapuheenvuoroja ja käytiin vilkasta keskustelua. Myös etäosallistujat pääsivät esittämään kysymyksiä.
Paikalla oli paitsi alan asiantuntijoita, myös tilallisia, alan opiskelijoita ja muita aiheesta kiinnostuneita.
Ymmärrä paremmin osakeyhtiösi tunnuslukuja,
osakeyhtiö -teemapäivä Louella 25.10.2023
Yhtiöittäminen lyhyesti – miten ja miksi, tunnuslukujen tulkitseminen ja sukupolvenvaihdos osakeyhtiössä. Asiantuntijoina Matias Turpeinen ja Esa Piiroinen / EPMT Oy.
Esa Piiroinen on pitkän linjan verosuunnitteluammattilainen
Päivä oli todella antoisa ja saimme kattavasti tietoa toiminimiyrittäjyyden ja osakeyhtiömuotoisen tilan verotuksen eroista ja osakeyhtiön eduista.
Tulevaisuuden rehuntuotanto Lapissa -teemapäivä Louella 8.11.2023
ProAgrian nurmentuotannon huippuosaaja Anu Ellä ja kuulijoita Louella
ProAgrian nurmituotannon huippuosaaja Jarkko
Storbergin esitys viljelyn teknisistä näkökulmista kuultiin Teamsin
välityksellä.
Luonnonvarakeskuksen Hanna Kekkonen piti luennon turvemaiden viljelystä ilmastonäkökulmasta.
Maa- ja metsätilan sukupolvenvaihdos -infopäivä 4.4.2024 Louella
Sukupolvenvaihdoksen merkitys ja haasteet, oikeudelliset näkökulmat ja sopimukset, taloudelliset suunnitelmat ja rahoitusmahdollisuudet sekä verotukseen liittyvät asiat. Asiantuntijoina EPMT Oy:n Matias Turpeinen ja Samuli Hyry.
Kokemusasiantuntijana sukupolvenvaihdokseen liittyen Maria Pirttimaa kertoi oman tarinansa.
SPV-infopäivä keräsi runsaasti osanottajia paikan päälle Louelle ja etäyhteyden päähän. Asiantuntijoina tilaisuudessa ovat Matias Turpeinen (seisoo kuvassa oik.) ja Samuli Hyry (kuvassa vas.) sekä kokemusasiantuntijana Maria Pirttimaa (kuvassa edessä).
Kohti kestävää ruokajärjestelmää Pohjoisen verkostoitumistapahtuma 12.4.2024 Louella maatilan osaamiskeskuksessa ja Teams etäyhteydellä viiden hankkeen yhteistyönä.
Tilma-hanke järjesti tapahtuman yhteistyössä Kestävämpää lähiruokatuotantoa Lappian arktisessa yritysekosysteemissä -hankeen: https://www.lappia.fi/hanke/kestavampaa-lahiruokatuotantoa-lappian-arktisessa-yritysekosysteemissa/
Lisää Luomua Lappiin -tiedonvälityshankkeen: https://www.lappia.fi/hanke/lisaa-luomua-lappiin-tiedonvalityshanke/
Peräpohjolan-Leader ry:n Ilmastoviisas pohjoinen maaseutu eli ILIMA – hankkeen: https://perapohjola.fi/omat-hankkeet/ilima-ilmastoviisas-pohjoinen-maaseutu/ ja
Päijänne-Leader ry:n Yhteisömaatila-hankkeen kanssa.
Avauspuheenvuoroissa kuultiin agroekologian perusteet ja verkosto Mikko Niipala johdolla, ruokajärjestelmän resilienssi ja agroekologiaa Irene Kuhmoisen luennoimana sekä yhteistyö ja yhteisöllisyys, omaehtoinen toiminta lappilaisella monimuototilalla Petri Leinosen esittämänä.
Elina Ovaskainen toi Teamsin välityksellä Kestävä ja kannattava ruokajärjestelmä 2040 työryhmän kuulumiset.
Ryhmätyön tavoitteena oli kerätä 100 uutta ideaa kestävämmän lähiruokatuotannon puolesta. Ideoita kertyi reilusti toista sataa, mutta osa niistä oli päällekkäisiä.
Kohti kestävää ruokajärjestelmää -tilaisuudessa käytettiin ahkerasti puheenvuoroja ja käytiin vilkasta keskustelua.
Ruokamarssi
2024 kotimaisen ruoan puolesta
Massia tuottajan kirstuun ideointiryhmätyö
Tilma-hanke osallistui 18.–19.4.2024 MTK Lappi, Lapin maaseutunuorten järjestämään Kevätriehaan Levillä. Ruokamarssi 2024 toi näkyvyyttä kotimaiselle ruokatuotannolle. Ryhmätyö ideakilpailussa tehtiin ehdotuksia, miten massi lähtisi rantautumaan tuottajan kirstuun.