Tilman uutiskirje

18.08.2023

8/2023

Tervetuloa TILMA – Tiedosta tekoihin Lapin maaseudulla -hankkeen toiseen uutiskirjeeseen! Tämä uutiskirje sisältää hankkeen kuulumiset, tietoa tulevista tapahtumista sekä tietoa muista hyödyllisistä hankkeista Lapin maaseudulla.

TILMA on tiedonvälityshanke, jonka tavoite on välittää ajankohtaista tietoa Lapin maaseudulle ja Lapin maaseudulta. Aiheet vaihtelevat maatilayrittäjyydestä lähiruoan tuottamiseen ja maaseutupolitiikkaan. Kohderyhmä ovat lappilaiset maatilayrittäjät ja muut alan toimijat, sekä Lapin asukkaat ja kuluttajat. TILMA näyttää mitä Lapin maaseudulla tapahtuu ja osoittaa kuinka tärkeää lappilaisten maatilayrittäjien työ on.

TILMAn kotipaikka on Louella Lappian maaseutuyrittäjyyden osaamiskeskuksessa ja kakkoskoti Lappian Tornion toimipaikassa, hankepalveluissa. Hankkeen toiminta-alueena on koko Lappi.

TILMA tekee tiivistä yhteistyötä muiden alan hankkeiden, oppilaitosten ja organisaatioiden kanssa. Näitä ovat esimerkiksi Lapin AMK, Luonnonvarakeskus, Nautasuomen Mika-hanke ja Kestävää lähiruokatuotantoa Lappian arktisessa ekosysteemissä- hanke.

Hankkeella on omien nettisivujen www.tiedostatekoihin.fi lisäksi käytössä Facebook- ja Instagram-tilit, voit ottaa ne seurantaan täällä:

TILMA - Tiedosta tekoihin Lapin maaseudulla | Facebook

TILMA - Tiedosta tekoihin Lapin maaseudulla (@tiedostatekoihin) • Instagram-kuvat ja -videot

Hankkeen kuulumiset

TILMA-hanke starttasi toukokuussa 2022. Viime vuoden hanketoimintaa ja tapahtumia avattiin ensimmäisessä uutiskirjeessä 12/2022. Hankkeen vuoteen 2023 on mahtunut tähän mennessä monenlaista. Alla muutamia nostoja matkan varrelta.

Uusi projektipäällikkö on aloittanut työnsä

Hankkeessa ensimmäisen vuoden ajan projektipäällikkönä toiminut Heidi Hannula siirtyi kohti uusia haasteita toukokuussa, joten hanke sai uuden projektipäällikön ennen kesälomia. Aiemmin Lappian Oppisopimuspalveluissa asiakkuusvastaavana toiminut Laura Kuismanen aloitti projektipäällikkönä 1.6. Laura on vastannut vuosia mm. maatalous- ja luontoalan oppisopimuksista Lappialla.

Lauran esittelyn voit lukea täällä: Uusi projektipäällikkö on tarttunut ruoriin :: tiedostatekoihin.fi

TILMAn uusi projektipäällikkö Laura Kuismanen aloitti työt kesäkuussa. 


Tilman tarinat

28-vuotias Akseli Haarala pakkasi tavarat Helsingissä ja muutti Rovaniemellä tammikuussa 2023, suuntanaan maatalousyrittäjän opinnot Lappian maaseutuyrittäjyyden osaamiskeskuksessa Louella.

TILMA haastattelee ja kerää tarinoita Lapin maatilayrittäjistä. Tarinoita on kerätty ja julkaistu vähintään kerran kuukaudessa. Akselista (kuva yllä) kertovan jutun ja muut TILMAn tarinat löydät täältä. Lisäksi tarinoita on julkaistu paikallislehdissä kuten Inarilaisessa, Kotikulmilta-lehdessä ja Sompiossa. Suuri kiitos kaikille tarinansa kertoneille!

Loppuvuoden aikana julkaisemme juttuja entiseen malliin, joten kannattaa seurailla kanaviamme – mukavia juttuja on jälleen luvassa. Jotain juttuideaa voisi olla mahdollista vielä syksyn aikana toteuttaa, eli voit ehdottaa mielenkiintoisia haastateltavia lähettämällä sähköpostia laura.kuismanen@lappia.fi tai soittamalla 040 181 1754.

Menneet tapahtumat

TILMA-hanke järjestää tapahtumia myös yhteistyössä muiden hankkeiden ja toimijoiden kanssa. Yhtenä esimerkkinä tästä yhdessä Mika-hankkeen kanssa järjestetyt Lannoituskustannukset kuriin -työpajat, joita järjestettiin maaliskuussa yhteensä neljä kappaletta.

Lähiruoka-teemaan liittyvä messureissu Helsinkiin toteutettiin huhtikuussa yhdessä Lisää luomua Lappiin -hankkeen kanssa. Juttu messureissusta löytyy hankkeen sivuilta, https://www.tiedostatekoihin.fi/l/lisaa-luomua-lappiin-hankkeen-kevat-huipentui-helsingin-messureissulle/.

TILMA on ollut keväällä 2023 mukana myös Lapin ELY-keskuksen ja Lapin kuntien maaseutuelin-keinoviranomaisten kanssa Lapin alueellisissa tukihakukoulutuksissa, joita järjestettiin yhteensä 11 paikkakunnalla sekä yksi etänä. Koulutuksiin ilmoittautuneita oli kaiken kaikkiaan lähes 600!

Kesäkuussa juuri ennen lomia vietettiin Louen koulutilan Taimi- ja lähiruokapuodin avajaisia Lapinlehmien laidunkauden avajaisten yhteydessä 17.6. TILMAkin kävi tutustumassa puotiin tuotteineen – suosittelemme piipahtamaan!

Tulevat tapahtumat

Syksyn 2023 aikana TILMA on jälleen järjestämässä monenlaisia tapahtumia. Tapahtumat ovat maksuttomia osallistujille ja suunnattu ensisijaisesti Lapin maatilayrittäjille. Tapahtumien sisältöön voit vielä vaikuttaa! Lähetä sähköpostia laura.kuismanen@lappia.fi tai soittele puh. 040 181 1754, jos sinulla on ideoita, minkälaisia tapahtumia Lapin maaseudulle kaivataan.

Syksyn aikana tulemme osallistumaan alueen lähiruoka- ja maaseututapahtumiin. Olemme mukana Maaseudulta käsin -messuilla 26.–27.8. Louella, Tervolassa.

Messulehteen painettu mainos 

Lähiruokapäivää vietetään 9.9.2023. Lähiruokapäivä on tarkoitettu kaiken kokoisille ja näköisille tuottajille, tiloille, puutarhoille, palveluille, yrittäjille ja jatkojalostajille, jotka työskentelevät suomalaisen lähiruoan parissa. Mukaan toivotaan myös maaseudun elämysmatkailun tuottajat, ruoka-alan ammattilaiset ja muut toimijat, aina yhdistyksiä ja seuroja myöten!

Löydät mm. Lähiruokapäivän järjestäjät lähelläsi täältä: Etusivu - Lähiruokapäivä

Artesaaniruoan SM-kilpailut järjestetään ensimmäistä kertaa Lapissa Rovaniemellä 17.–19. lokakuuta 2023. Kilpailu on avoin yrittäjille Suomesta, Ruotsista ja Norjasta ja tämän vuoden teemana on arktinen artesaaniruoka.

18.10. järjestetään Lapin ammattikorkeakoulun kampusalueella myös suuret artesaaniteemaiset Syysmarkkinat, jotka kokoavat ruoan, luonnontuotteiden ja käsitöiden myyjiä koko kilpailualueelta.

Kaikki artesaaniruoasta kiinnostuneet ovat myös tervetulleita ilmoittautumaan muuhun kisapäivien ohjelmaan, kuten artesaaniruokaseminaariin sekä tutustumisretkelle alueen yrityksiin. Lappian Louen toimipaikkaan suuntautuva tutustumisretki järjestetään 19.10. Ja TILMAkin on tuolloin paikan päällä.

Lisätietoa tapahtumasta ja ilmoittautumislinkit löydät täältä: Etusivu 2023 - Artesaaniruoka SM 2023.

Valtakunnallista Oppisopimusviikkoa vietetään 2.– 8.10.2023, jolloin TILMA-hankekin aktivoituu tiedottamaan mm. Maatalousalaa koskevista mahdollisuuksista oppisopimuskoulutuksen saralla.

Koulutusta maaseutuyrittäjille

Maaseutuyrittäjille on valmisteilla useita maksuttomia koulutuksia loppuvuodelle. Yksi jo varmistunut päivä on 25.10. Louella järjestettävä Osakeyhtiö -teemapäivä "Ymmärrä paremmin osakeyhtiösi tunnuslukuja", jossa aiheina yrityksen/tilan yhtiöittäminen, talouden tunnuslukujen tulkitseminen ja sukupolvenvaihdos osakeyhtiössä. Puhujiksi päivään on tulossa EPMT Oy:n Matias Turpeinen ja Esa Piiroinen, joiden erikoisosaamista on niin verosuunnittelu kuin maatilaosakeyhtiöiden ja maatalouksien tuntemuskin. Ilmoittautuminen päivään aukeaa syyskuun aikana ja linkkiä tullaan jakamaan useissa eri kanavissa, jotta kaikki halukkaat pääsisivät mukaan.

Valmisteilla on hankeverkoston toiveisiin pohjautuen lisäksi uusiutuva energia -teemapäivä (mm. tuulivoima, aurinkovoima, biokaasulaitokset) ja ilmastonmuutos -teemapäivä "Tulevaisuuden rehuntuotanto Lapissa - Ilmastonmuutoksen tuomat mahdollisuudet ja haasteet viljelymenetelmien ja kasvilajien valinnassa" lokakuulle.

Jos haluat lisätietoa koulutuksista tai sinulla on sisältötoiveita järjestettäviin koulutuksiin, ole yhteydessä projektipäällikköön laura.kuismanen@lappia.fi!

Muuta tiedotettavaa

Muita elintarvike- ja luonnontuotealan käynnissä olevia hankkeita Lapin maaseudulla

Lisää Luomua Lappiin -tiedonvälityshanke

Hankkeen tavoitteena on välittää realistista tietoa luomupeltoviljelystä, -kotieläintuotannosta, -keruutuotannosta ja -elintarviketuotannosta olemassa oleville luomutoimijoille, sitä harkitseville ja muille kiinnostuneille parhaita mahdollisia asiantuntijoita käyttäen.

Hankkeen aikana tehdään tutustumiskäyntejä ja opintomatkoja. Vierailut tarjoavat mahdollisuuden verkostoitumiseen ja yhteistyön lisäämisen viljelijöiden ja muiden toimijoiden kesken. Hankkeen tapahtumat ovat kaikille avoimia ja maksuttomia. Tiedotustilaisuuksissa ja tapahtumissa lisätään luomun näkyvyyttä. Tilaisuuksien aiheita räätälöidään osallistujien toiveiden ja tarpeiden mukaan.

Hankkeen toteuttaa Kemi-Tornionlaakson koulutuskuntayhtymä Lappia. Hankkeen toiminta-aika on 1.9.2022 – 31.12.2024.

Ota rohkeasti yhteyttä! Projektipäällikkö Ritva Pesonen, ritva.pesonen@lappia.fi, 040 121 7260.

Kestävämpää lähiruokatuotantoa Lappian arktisessa yritysekosysteemissä -hanke

Ekosysteemihankkeessa kootaan joukkoja toteuttamaan yhteistyötä lähiruokaketjun eri vaiheissa. Hanke välittää kumppaneita, tarjoaa tietoa rahoituksista ja liiketoimintamahdollisuuksista.  Hankkeen järjestämiin Kumppanuuskahviloihin ovat tervetulleita kaikki, joille lähiruoka on elinkeino tai joita aihe kiinnostaa. Hankkeessa myös edistetään lähiruokakeskittymän muodostumista Lappian Louen toimipisteeseen. 

Jos yhteistoiminta kiinnostaa, ole yhteydessä Anna-Riikkaan, anna-riikka.lavia@lappia.fi, puh. 040 520 0667.

Osaava Farmari -hanke

Osaava farmari -hankkeen jatkuvan oppimisen mallin avulla maatalousyrittäjän on mahdollista kehittää toimintaansa ja toiminnan taloudellista kannattavuutta. Koulutuksissa hyödynnetään nykyaikaisia oppimisvälineitä ja niihin voi liittyä itselle sopivalta tasolta. Oppimisen edistyessä ja osaamisen lisääntyessä edetään kohti haastavampia talouden ja yrittäjyyden osa-alueita.

Aiempaa koulutusta taloudenhallintaan ei tarvita. Tarjonta on laajaa ja sieltä löytyy varmasti jokaiselle sopiva koulutus. Koulutusten pituudet ja opiskelumuodot vaihtelevat. Tarjolla on niin etä- kuin lähikoulutusta. Teemoina mm. henkilöstö- ja tuotantojohtaminen, maatilan kirjanpito ja verotus, maatilan riskien hallinta. Kaikki koulutus on hankeaikana ilmaista osallistujille.

Lisätietoja: Maarit Timonen, maarit.timonen@lapinamk.fi, p. 040 648 1832.

Osaava Farmari - Osaava farmari -hankkeessa maatalousyrittäjän on mahdollista kehittää toimintaansa ja toiminnan taloudellista kannattavuutta.

VASAMA-Hanke

Hanke järjestää verkkovalmennuksia kohdennettuna porotuotteiden myyjille. Näihin ovat tervetulleita kaikki alkutuotteiden myyjät, jotka miettivät pienimuotoista varastokirjanpitoa, asiakasrekisteriä, verkkokauppaa tai digimarkkinointia.

Hanke toteutetaan aikavälillä 1.6.2022 – 31.10.2023.

Lisätietoja: kirsi.muuttoranta@lapinamk.fi, puh. 040 669 2200.

Kaikki hankkeet löydät www.lapinelintarviketalo.fi sivuilta. Seuraa myös sivun tapahtumakalenteria!