Lisää luomua Lappiin -hankkeen kevät huipentui Helsingin messureissulle

21.04.2023
Messuporukan yhteiskuva ravintola Naturassa
Messuporukan yhteiskuva ravintola Naturassa

Lisää luomua Lappiin -tiedonvälityshanke on lähtenyt käyntiin alkuvuodesta aktiivisesti. Hanke on järjestänyt kattavia infotapahtumia luomuviljelystä ja järjesti reissun Helsingin Luomu- ja lähiruokamessuille.

Hankkeen toiminta-aika on vuoden 2024 loppuun saakka. Vuodelle 2024 suunnitellaan toimintaa hankkeeseen osallistuvien toiveiden mukaan. Mikä aihealue luomussa sinua kiinnostaisi? 

Vastaa kyselyyn täältä : Webropol-kysely


Matkakertomus: Ritva Pesonen, Lisää luomua Lappiin- hankkeen projektipäällikkö

Lähdimme matkalle lentäen Rovaniemen lentokentältä 31.3.2023. Helsinkiin päästyämme suuntasimme kohti Holiday Inn Helsinki Expo hotellia ja majoituimme sinne. Hotelli sijaitsee aivan messukeskuksen välittömässä läheisyydessä.

Mukaan reissulle lähtivät:

Pentti Rantatorikka, Maaseutuyrittäjä, luomunauriinviljelijä Tervolasta

Heidi Hannula, projektipäällikkö, TILMA -hanke

Markku Rauhala, Poromies ja matkailuyrittäjä The Hunter of the North -yrityksessä.

Laura Hokajärvi, Projektipäällikkö, Kolarin kunta

Ritva Pesonen, projektipäällikkö, Lisää Luomua Lappiin -tiedonvälityshanke

Aimo Juhani Maijala, poromies, T:mi Porotokka Juhani Maijala


Päästyämme Helsinkiin suuntasimme yhteiselle illalliselle tutustumaan toisiimme ja verkostoitumaan ravintola Naturaan.

Natura on vuonna 2016 David Albertin perustama ravintola. Naturan raaka-aineet painottuvat lähiruokaan ja luomuun paikallisilta pientuottajilta.

Kaikkien mukana olleiden mielestä illan ruokailu oli erittäin onnistunut; ruuan maku oli todella hyvä ja jokainen pieni annos yllätyksellinen. Tarjoilija myös kertoi selkeästi jokaisen annoksen sisällön ja ruuan alkuperän. Illallisen yhteydessä keskustelimme paljon mm. poronlihan ja luonnonkalojen käsittelystä ja käytöstä oman alueemme ruokakulttuurissa. 

Ravintola Naturan lanttu-annos
Ravintola Naturan lanttu-annos

Lauantai 1.4.2023 Messupäivä.

Kevätmessuilla saman katon alle asettuivat Kevätpuutarha kukkivine tunnelmineen, Asu & Remontoi remonttiunelmien toteutukseen, Oma Mökki mökkihöperöille, sisustamista juhlistava Sisusta sekä herkuttelijoiden keidas Lähiruoka & luomu -messut. Golfmessut ja OutdoorExpo järjestettiin nyt ensimmäistä kertaa samanaikaisesti Kevätmessujen kanssa. Tapahtumasta nautti neljän päivän aikana upeat 62 590 kävijää (2022: 34 512).

Keskityimme messuilla pääasiassa Lähiruoka & Luomu -messujen tarjontaan, toki vierailimme myös muilla osastoilla ideoita etsimässä.

Luomunaurista Lapista
Luomunaurista Lapista

Lappilainen luomutuote oli messuilla myös edustettuna. Reissulla mukana ollut Tervolalainen maaseutuyrittäjä ja luomunauriinviljelijä Pentti Rantatorikka toimitti omalla kustannuksellaan messuille esille ja myytäväksi aitoa lappilaista luomunaurista. Kauppa kävi ihan mukavasti ja monelle messuvieraalle oli elämys päästä juttelemaan myös itse nauriiden kasvattajan kanssa.

Arvolan luomutilan esittelypiste
Arvolan luomutilan esittelypiste

Arvolan luomutila oli mielenkiintoinen tutustumiskohde messuilla. Luomutilan tavoitteena on tuottaa puhdasta ja kestävästi viljeltyä ruokaa suomalaisille. Maa on arvokas ja tärkeä, koska sitä on vain rajallinen määrä maapallolla ja kaikki syömämme ruoka on sidoksissa maahan jollain tavalla. Siksi haluamme pitää hyvää huolta pelloistamme ja tuottaa herkullisia luomutuotteita, kertovat Arvolan luomutilan yrittäjäpariskunta. Arvolan tila on keskittynyt luomumarjojen ohella tuottamaan luomuhunajaa ja luomusiitepölyä. Jyväskylän Korpilahdella toimivalla tilalla on pitkä ja monipuolinen kokemus luomumaataloudesta. Marja Komppa ja Ari Seppälä ovat pyörittäneet tilaa pääsääntöisesti luomussa 1990-luvun alusta. Syksyllä 2022 tila sai valtakunnallista tunnustusta työlleen Luomuliiton jakaman Vuoden luomuyritys -palkinnon muodossa. "Olemme yllättyneitä ja vaikuttuneita tästä palkinnosta. Emme osanneet sitä odottaa, sillä emme hakeneet itse mukaan kilpailuun", Ari Seppälä toteaa. "Saimme tänä syksynä myös Suomen vastuullisin tuote -palkinnon, joka osoitettiin Järki särki -säilykkeellemme. Ehkä pitäisi seuraavaksi lotota", Seppälä vitsailee.

Pohjolan luomuhunajan esittelypiste
Pohjolan luomuhunajan esittelypiste

Vilkkaan messupäivän jälkeen olikin sitten hieman vapaampaa ohjelmaa, eli kävimme Helsingin keskustassa syömässä ja valmistauduimme seuraavana aamuna edessä olevaan kotimatkaan.

Sunnuntaiaamuna 2.4.2023 nautimme runsaan aamiaisen hotellilla ja suunnistimme kohti Helsingin lentokenttää odottelemaan paluulennon lähtöä kohti Rovaniemeä. Osalla matkalaisista reissu jatkui vielä useamman tunnin ennen kuin he pääsivät kotikoordinaatteihin. Kiitokset mukavasta seurasta. Jokainen palasi varmaan reissusta monta uutta kokemusta rikkaampana.