Tilman uutiskirje 2022

21.12.2022

Tervetuloa TILMA - Tiedosta tekoihin Lapin maaseudulla -hankkeen uutiskirjeeseen! Tämä uutiskirje sisältää hankkeen kuulumiset, tietoa tulevista tapahtumista, sekä tietoa muista hyödyllisistä hankkeista Lapin maaseudulla.


Hankkeen kuulumiset

Takana alkaa olla 8kk hankkeen toimintaa. Katsotaan mitä tänä vuonna on tehty!

Tilma on tiedonvälityshanke, jonka tavoite on välittää ajankohtaista tietoa Lapin maaseudulle ja Lapin maaseudulta. Aiheet vaihtelevat maatilayrittäjyydestä lähiruoan tuottamiseen ja maaseutupolitiikkaan. Kohderyhmä ovat lappilaiset maatilayrittäjät ja muut alan toimijat, sekä Lapin asukkaat ja kuluttajat. Tilma näyttää mitä Lapin maaseudulla tapahtuu ja osoittaa kuinka tärkeää lappilaisten maatilayrittäjien työ on.

Hanke käynnistyi toukokuussa ProAgria Lapilla projektipäällikkö Heidi Hannulan aloittaessa työnsä. Kesä menikin hankkeen käynnistyksessä, sosiaalisen median tilien ja nettisivujen luomisessa sekä henkilökuvahaastatteluissa. Tiedotus tapahtuu pääasiassa näissä kanavissa, otahan seurantaan!

TILMA - Tiedosta tekoihin Lapin maaseudulla | Facebook

TILMA - Tiedosta tekoihin Lapin maaseudulla (@tiedostatekoihin) • Instagram-kuvat ja -videot

Syyskuussa Tilma-hanke siirtyi koulutuskuntayhtymä Lappialle, ProAgria Lapin lopettaessa toimintansa. Tilman kotipaikka on nykyään Louella Lappian maaseutuyrittäjyyden osaamiskeskuksessa. Hankkeen toiminta-alueena on koko Lappi.

Tilma tekee tiivistä yhteistyötä muiden alan hankkeiden, oppilaitosten ja organisaatioiden kanssa. Näitä ovat esimerkiksi Lapin AMK, Luonnonvarakeskus, Nautasuomen Mika-hanke ja Kestävää lähiruokatuotantoa Lappian arktisessa ekosysteemissä- hanke.

Janne Sammalkangas, Visatuvan isäntä.
Janne Sammalkangas, Visatuvan isäntä.

Tilman tarinat

Tilma haastattelee ja kerää tarinoita Lapin maatilayrittäjistä. Tarinoita on kerätty ja julkaistu vähintään 1/kuukausi. Kaikki Tilman tämän vuoden tarinat löytyvät www.tiedostatekoihin.fi/tilmantarinat. Lisäksi tarinoita on julkaistu paikallislehdissä kuten Inarilaisessa, Kotikulmilta- lehdessä ja Sompiossa. Suuri kiitos kaikille tarinansa kertoneille!

Ensivuoden julkaisutahti tulee olemaan sama, ja uusien Lapin maaseudun tekijöiden etsiminen haastateltavaksi on jo käynnissä. Haastatteluita kerätään koko Lapin alueella. Ehdota mielenkiintoisia haastateltavia lähettämällä sähköpostia heidi.hannula@lappia.fi tai soita 0400395957.

Tapahtumat

Tilma on osallistunut tänä vuonna aktiivisesti alueen lähiruoka- ja maaseututapahtumiin. Tavoite on ollut saavuttaa Tilman tärkein kohderyhmä, eli lappilaiset maaseutuelinkeinojen parissa työskentelevät ihmiset.

Tilma myös järjestää tapahtumia. Tämän vuoden suurimpana oli maaseutuseminaari Ruokaa Lapista, joka järjestettiin Rovaniemellä Lapin AMK:n auditoriossa. Tapahtuma keräsi paikan päälle noin 130 henkilöä ja etäyhteyksien päässä oli kymmeniä lisää. Tapahtuma järjestettiin yhteistyössä Luonnonvarakeskuksen, Lapin AMK:n, Lappian, Atrian, Pohjolan maidon, Tervolan ja Sodankylän kuntien kanssa. Seminaarissa nähtiin mielenkiintoisia puheenvuoroja ja hyvää keskustelua. Jutun voit lukea osoitteessa Ruokaa Lapista -seminaari keräsi ihmiset lappilaisen ruokaketjun varrelta yhteen :: tiedostatekoihin.fi

Palaute seminaarista oli hyvää ja on selvää, että vastaavanlaisia tapahtumia kaivataan Lappiin jatkossakin. Erityisesti maatilayrittäjien puheenvuorot ja Jussi Vatasen esitys sai positiivisen vastaanoton. Tietoa tulevista tapahtumista alempana!

Jussi Vatanen pitämässä puheenvuoroa aiheesta jaksaminen ja maatilayrittäjyys
Jussi Vatanen pitämässä puheenvuoroa aiheesta jaksaminen ja maatilayrittäjyys

Tulevat tapahtumat

Vuonna 2023 Tilma on järjestämässä monenlaisia tapahtumia. Tapahtumat ovat maksuttomia osallistujille ja suunnattu ensisijaisesti Lapin maatilayrittäjille. Alkuvuosi alkaa jo hahmottua, mutta syksyä katsotaan kevään jälkeen tarkemmin. Tapahtumien sisältöön voit siis vielä vaikuttaa! Lähetä sähköpostia tuttuun osoitteeseen heidi.hannula@lappia.fi tai soittele 0400395957, jos sinulla on idea siitä, minkälaisia tapahtumia Lapin maaseudulle kaivataan.

CAP27 tiedottaminen

TILMA-hanke on mukana tiedottamassa uudesta CAP27-kaudesta yhdessä muiden organisaatioiden ja toimijoiden kanssa.

9.1.2023 jaetaan eläintukiin liittyvää materiaalia maaseutuelinkeinoviranomaisten kautta sähköposteissa. Materiaalit laaditaan yhteistyössä maaseutupäällikkö Tanja Häyrysen kanssa. Jos et jostain syystä saa materiaaleja sähköpostiisi ota yhteyttä tanja.hayrynen@tervola.fi

Helmikuussa ruvetaan työstämään uuden ohjelmakauden peltotukien ehtoja auki. Näistä tehdään videot, jotka jaetaan maaliskuun aikana.

Myöhemmin keväällä tullaan järjestämään tilaisuuksia liittyen uuden ohjelmakauden muutoksiin sekä paikan päällä että etänä. Näistä tiedotetaan lisää myöhemmin!

Lataa Vipu-mobiili sovelluskaupasta, ja tutustu sovellukseen jo ennakkoon! Sovelluksen käytöstä tulee pakollinen jokaiselle viljelijälle uuden ohjelmakauden myötä.

Alueelliset työpajat

Maaliskuu 2023

Tilma ja Mika-hanke järjestävät yhteistyössä alueellisia työpajoja aiheena kustannustehokas lannoitus. Työpajat järjestetään maaliskuussa usealla paikkakunnalla Lapin alueella.Työpajat ovat ilmaisia osallistujille.

Työpajassa pohditaan keinoja lannoitteiden kustannusten hillintään. Tapahtumissa käydään läpi lannoitteiden hankintakanavia ja jaetaan ideoita viljelijöiden kesken. Lisäksi tuodaan esille tuottajien kokemukset eri lannoitetavoista. Työpajassa mietitään myös yhdessä tulevan kesän viljelysuunnitelmia.

Paikkakunnat ja tarkempi aikataulu kerrotaan myöhemmin! Pysy siis kuulolla ja seuraa Tilman kanavia. Ilmoittautuminen aukeaa helmikuussa.


Ensivuoden tavoitteena on tiivistää edelleen yhteistyötä oppilaitosten ja muiden maaseutualan organisaatioiden kanssa, tavoittaa laajemmin lappilaisia maatilayrittäjiä, sekä tuottaa ajankohtaista ja hyödyllistä tietoa Lapin maaseudun tekijöille. Lapin maaseutuelinkeinojen merkitys maakunnan elinvoimaisuuden säilyttäjänä tuodaan yhä voimakkaammin esille.


Muita elintarvike- ja luonnontuotealan käynnissä olevia hankkeita Lapin maaseudulla

Lisää Luomua Lappiin -tiedonvälityshanke

Hankkeen tavoitteena on välittää realistista tietoa luomupeltoviljelystä, -kotieläintuotannosta, -keruutuotannosta ja -elintarviketuotannosta olemassa oleville luomutoimijoille, sitä harkitseville ja muille kiinnostuneille parhaita mahdollisia asiantuntijoita käyttäen.

Hankkeen aikana tehdään tutustumiskäyntejä ja opintomatkoja. Vierailut tarjoavat mahdollisuuden verkostoitumiseen ja yhteistyön lisäämisen viljelijöiden ja muiden toimijoiden kesken. Hankkeen tapahtumat ovat kaikille avoimia ja maksuttomia. Tiedotustilaisuuksissa ja tapahtumissa lisätään luomun näkyvyyttä. Tilaisuuksien aiheita räätälöidään osallistujien toiveiden ja tarpeiden mukaan.

Hankkeen toteuttaa Kemi-Tornionlaakson koulutuskuntayhtymä Lappia.

Hankkeen toiminta-aika on 1.9.2022-31.12.2024.

Ota rohkeasti yhteyttä!

Projektipäällikkö Ritva Pesonen, ritva.pesonen@lappia.fi, 0401217260

Kestävämpää lähiruokatuotantoa Lappian arktisessa yritysekosysteemissä- hanke

Ekosysteemihankkeessa kootaan joukkoja toteuttamaan yhteistyötä lähiruokaketjun eri vaiheissa. Hanke välittää kumppaneita, tarjoaa tietoa rahoituksista ja liiketoimintamahdollisuuksista. Hankkeen järjestämiin Kumppanuuskahviloihin ovat tervetulleita kaikki, joille lähiruoka on elinkeino tai joita aihe kiinnostaa. Hankkeessa myös edistetään lähiruokakeskittymän muodostumista Lappian Louen toimipisteeseen. Jos yhteistoiminta kiinnostaa, ole yhteydessä Anna-Riikkaan, anna-riikka.lavia@lappia.fi, 040 5200667

Lapinlehmään perustuvan erikoistumisen mahdollisuudet osana pohjoisia elinkeinoja -hanke

Lappari-elinkeino -hankkeen tavoitteena on edistää lapinlehmään erikoistuvaa liiketoimintaa tutkimus- ja kehittämistyön avulla. Hanketta hallinnoi Lapin yliopiston Arktinen keskus, ja hankkeessa järjestetään muun muassa työpajoja. Hankkeen seuraavassa työpajassa 2.-3.2.2023 tehdään makkaroita ja muita lihajalosteita Meän lihalla Louella. Lisätietoja: Anne Tuomivaara, anne.tuomivaara@ulapland.fi, 040 4844 160

Osaava Farmari- hanke

Osaava farmari -hankkeen jatkuvan oppimisen mallin avulla maatalousyrittäjän on mahdollista kehittää toimintaansa ja toiminnan taloudellista kannattavuutta. Koulutuksissa hyödynnetään nykyaikaisia oppimisvälineitä ja niihin voi liittyä itselle sopivalta tasolta. Oppimisen edistyessä ja osaamisen lisääntyessä edetään kohti haastavampia talouden ja yrittäjyyden osa-alueita.

Aiempaa koulutusta taloudenhallintaan ei tarvita. Tarjonta on laajaa ja sieltä löytyy varmasti jokaiselle sopiva koulutus. Koulutusten pituudet ja opiskelumuodot vaihtelevat. Tarjolla on niin etä- kuin lähikoulutusta. Teemoina mm. henkilöstö- ja tuotantojohtaminen, maatilan kirjanpito ja verotus, maatilan riskien hallinta. Kaikki koulutus on hankeaikana ilmaista osallistujille.

Lisätietoja: Maarit Timonen, maarit.timonen@lapinamk.fi, p. 0406481832

www.osaavafarmari.fi

VASAMA-Hanke

Hanke järjestää verkkovalmennuksia kohdennettuna porotuotteiden myyjille. Näihin ovat tervetulleita kaikki alkutuotteiden myyjät, jotka miettivät pienimuotoista varastokirjanpitoa, asiakasrekisteriä, verkkokauppaa tai digimarkkinointia.

Lisätietoja: kirsi.muuttoranta@lapinamk.fi, puh. 0406692200

Kaikki hankkeet löydät www.lapinelintarviketalo.fi sivuilta. Seuraa myös sivun tapahtumakalenteria!