Tervolan maaseutuyrittäjät yhteistyössä murroksen keskellä

16.11.2022
 Anna-Riikka Lavia ja Tuomo Nieminen ovat tutustuneet Tervolan alueen maaseutuyrittäjäverkoston kautta. Molemmat käyttävät monipuolisia suoramyyntikanavia tuotteittensa myymiseen.
Anna-Riikka Lavia ja Tuomo Nieminen ovat tutustuneet Tervolan alueen maaseutuyrittäjäverkoston kautta. Molemmat käyttävät monipuolisia suoramyyntikanavia tuotteittensa myymiseen.

Tuomo Niemisen ja Anna-Riikka Lavian elinkeinot ovat keskittyneet Tervolan alueelle. Molemmat tuottavat osaltaan erikoistuotteita. Anna-Riikka tuottaa jäätelöä Louella Arctic Ice Cream Factory nimisessä yrityksessään, ja Tuomo härkää Niemisen tilalla.


Härkä on Suomessa erikoisuus

Tuomo Nieminen kasvattaa Tervolan idyllisessä maalaiskylässä aitoja härkiä. Härkä on kuohittua lihakarjaa ja usein tavallista naudanlihaa myydään häränlihana, koska häränlihan nimisuoja on heikko. Aito häränliha on Suomessa erikoistuote. Mikä lihan sitten erottaa normaalista naudanlihasta?

"Häränlihan erottaa sonnista/lehmästä sen marmoroituneisuuden ja mureuden takia helposti, se on maultaan parempaa eikä siinä ole testosteroidien tuottamaa pistävää makua mukana", Tuomo kuvailee.

Tuomo jatkoi vanhempiensa tilaa, joka on ehtinyt olla maitotilana ja hiehohotellina ennen lihakarjankasvatusta. Aiemmat tilamuodot eivät kuitenkaan olleet enää kannattavia jatkaa, joten tarvittiin uudistumista - silloin Tuomo keksi aloittaa härkien kasvatuksen.

Häränlihan myyntikanavat on suunniteltava tarkkaan

Niemisen tilan tuottamaa lihaa menee pääsääntöisesti pohjoissuomalaisille ravintoloille ja yksityisasiakkaille. Yksi tärkeä myyntikanava on REKO-rengas, missä tuottajat myyvät tuotteensa suoraan kuluttajille. REKO-renkaat toimivat Facebookin kautta suljettuina ryhminään, joissa tilaukset ja toimitukset sovitaan. Lapissa REKO-jakelut ovat ottaneet jo hyvin jalansijaa. Rovaniemellä REKO-jakelu tapahtuu linja-autoasemalla torstaisin joka toinen viikko. Kemissä ja Torniossa sekä Kittilässä ja Levillä kerran kuussa.

Niemisen tilan härät teurastetaan ja jalostetaan naapurikylissä, Vainion teurastamo hoitaa teurastuksen ja Meän Liha Oy jalostuksen. Toiminta keskittyy lähialueelle ja eläimiä ei tarvitse kuljettaa pitkiä matkoja. Tuomo ei halua muutenkaan lähteä isojen toimijoiden mukaan. Isot teurastamot alentavat erikoistuotteen hintaa ja kaupoissa aidon härän kaltainen erikoistuote hukkuu massatuotteiden sekaan.

Tämänhetkinen maatalouden- ja maailmantilanne on vaikea häränlihan kaltaiselle erikoistuotteelle. Kulut ovat nousseet valtavasti. Samaan aikaan kulutus on laskenut ja ravintoloissa ei käydä samaan malliin.

"Lihan hinta tulee kohoamaan reilusti joka paikassa. Toivottavasti tuotteelle tulee arvostus joku päivä. Sama kalapuolella ja ihan kaikessa. " Tuomo kertoo.

Anna-Riikka alkoi valmistaa lappilaista jäätelöä, kun huomasi, että kukaan muu ei tee niin

Anna-Riikka sai alun perin idean yrityksen perustamiseen työskenneltyään vuosia aluekehityksen parissa.

"Ajattelin, että olisin parempi näissä hommissa, jos olisin itsekin yrittäjä. Sitten hoksasin, että kukaan ei tee täällä jäätelöä ja huomasin, että Rovaniemellä voi opiskella elintarviketaloutta", Anna-Riikka muistelee.

Ajatuksena oli valmistaa paikallista jäätelöä paikallisista tuoreista raaka-aineista, ja Anna-Riikan visio oli, että maito tulisi mahdollisimman läheltä. Tämä mahdollistui, kun Arctic Ice Cream Factory muutti yritystoimintansa Louelle Lappian Maaseutuyrittäjyyden osaamiskeskuksen tiloihin. Maito tulee samasta pihapiiristä Lappian lypsykarjalta ja jatkossa maito tulee pelkästään lapinlehmiltä, Pelson vankilan lapinlehmien siirryttyä Louelle.

Arctic Ice Cream Factoryn tuotteita menee ravintoloille ja kaupoille Pohjois-Suomessa. Kesäisin yrityksellä on jäätelökioski Kemijoen rannalla Rovaniemen keskustassa. Jäätelöitä tehdään myös sopimusvalmistuksena oululaiselle Ketomo-brändille, ja viime keväänä alkanut yhteistyö on lisännyt liikevaihtoa. Yksi myyntikanava on myös REKO. Koronapandemia ja toimintaympäristön muutokset ovat osoittaneet, että jakelukanavia kannattaa olla useita.

Arctic Ice Cream Factoryn jäätelöihin käytettävää maitoa ei tarvitse hakea kaukaa.
Arctic Ice Cream Factoryn jäätelöihin käytettävää maitoa ei tarvitse hakea kaukaa.

Suoramyynnin menestyminen vaatii kuluttajien innostumisen

Niemisen tilalta voi käydä ostamassa myös suoraan häränlihatuotteita. Tilalta ostamisesta puhutaan paljon ja moni sanoo, että haluaisi ostaa tuottajalta. Se kuitenkin vaatii kuluttajalta tilalla käynnin kaupassa käynnin lisäksi. Kaupan hyllyltä on tietysti helpompi ostaa, kuin suoraan tuottajalta. Kuluttajien pienillä teoilla on kuitenkin valtava merkitys maatilayrittäjälle.

"Se olisi melko helppoa yksittäiselle kuluttajalle tehdä tietynlainen kannanotto, että ostaa tuottajalta REKO:n kautta tai suoraan tilalta. Mutta tarpeeksi moni ei tee niin. Siihen pitäisi saada läpimurto", Anna-Riikka visioi.

"Joka paikassa REKO pitäisi saada keskelle kaupunkia, että kävisi se kaupunkimassakin siellä", Tuomo pohtii.

Ennen koronaa REKO-renkaat vetivät nykyistä reippaammin, Lapin matkailu oli nousussaan ja ravintoloille meni paljon tuotteita kaupaksi. Tämänhetkistä tilannetta ei voi mitenkään kaunistella.

"Polttoaineen, ruoan ja energian hinnat on nousseet niin ihmiset joutuvat säästämään ruuassa, ei käydä ravintolassa syömässä. Toki tuolla etelässä riittää massaa, mutta täällä ollaan niin pienellä markkina-alueella.", Tuomo kertoo.

Ravintola-alan tilanne vaikuttaa suoraan tuottajiin

Ravintola-alan työvoimapula näkyy myös alkutuottajien ansioissa ja elintarvikealalla. Ravintoloitsijat eivät voi ottaa niin paljon riskejä, ja pienet tuottajat joutuvat kilpailemaan tukkutuotteiden kanssa. Tuottajille äärimmäisen tärkeitä ovatkin vakioasiakkaat ja ravintolat, jotka ostavat tuotteita suoraan tuottajalta tilanteesta huolimatta.

"Ravintolapuolella se on kilpailua tukkutuotteita vastaan. Nämä ovat ihania, jotka ottavat vuosivuoden jälkeen meidän tuotteita, ja haluavat uusia makuja valikoimiinsa", Anna-Riikka kertoo.

Useiden kriisien päällekkäisyys lisää painetta nostaen menoja ja vähentäen tuloja. Yhteistyö ja muiden alan toimijoiden tuki nousee entistä tärkeämpään asemaan. Niemisen tilalla ja Arctic Ice Cream Factorylla on yhteisiä ravintola-asiakkaita, ja toisen tuotteita myydään ja markkinoidaan, sekä myös kuljetetaan puolin ja toisin. Yhteistyöllä säästetään kuluja.

"Ei olisi varmaan tullut lähdettyä Oulun REKO:n jos Tuomo ei olisi kysynyt, että haluatko lähteä kyytiin. Silloin kun oli paljon myyntiä niin pääsi samalla kyydillä ja nyt kun on vähän myyntiä niin toinen voi jakaa molempien tuotteet" Anna-Riikka kertoo.

Yhteistyön merkitystä ei voi korostaa liikaa

Toisen yrittäjän tuki on tärkeää myös henkisen jaksamisen kannalta. Yhteisillä Reko-reissuilla ehtii puhua ja käydä asioita läpi. Toisen yrittäjän luona voi käydä keventämässä omaa taakkaa. Tervolan alueen yrittäjien vahvuus on, että samalla alueella on paljon maaseutuyrittäjiä. Anna-Riikalla on samassa pihapiirissä myös Meän Lihan jalostamo.

"Meän Lihalla kun käy niin sekin on terapiakäynti." Anna-Riikka naurahtaa.

On selvää, että maaseudun yrittäjät ovat kovilla näiden monien murrosten keskellä. On äärimmäisen tärkeää, että maaseutuyrittäjien ahdinko tuodaan esille myös julkisessa keskustelussa. Kuluttajien ja kaupan merkitys on nyt erityisen korostunut maatila- ja elintarvikealayrittäjien taloudellisen kannattavuuden kannalta.