Taru Tasala työskentelee puutarhurina ja lomittajana - ”Se on rikkaus, että voi tehdä kahta eri työtä”

05.09.2022
Taru käsittelee työssään kasveja, eläimiä ja ihmisiä
Taru käsittelee työssään kasveja, eläimiä ja ihmisiä

Taru Tasalan puutarhalla Syväjärven kylässä ruuhka on rauhoittunut. Kaikki kasvit ovat menneet kaupaksi. Puutarhan huoltotyöt ja valmistelut ensi kevättä varten jatkuvat kuitenkin syksyyn asti. Kiireisen kevään jälkeen aikaa on taas lomittamiseen. Tarun vuodessa on selkeä rytmi: kevät on kokoaikaista puutarhanhoitoa, talvi lomittamista. Kesä ja syksy molempien välillä tasapainoilua. Taru on harjoittanut molempia elinkeinoja jo vuosia, joten rytmi on tullut vuosien varrella toimivaksi kokonaisuudeksi.

Puutarhanhoito vaatii jatkuvaa oppimista

Taru on pitkän linjan lomittaja- ja puutarha-alan ammattilainen. Taru löysi tiensä Helsingin Kalliosta Kittilän maatalouskouluun, ja asettui Lappiin tekemään töitä. Lomittamisen hän aloitti Sodankylässä vuonna -86. Välillä Taru ehti hoitaa miehensä kanssa omaa maitotilaa Syväjärvellä, kunnes perusti puutarha-alan yrityksen vuonna 2003.

"Nyt on kolme kasvihuonetta, ne rakennettiin pikkuhiljaa. Tämä on maltillisesti aloitettu, ensin harjoiteltiin. Tämä työ opettaa kokoajan. Kaikki elävä, ne yllättää joka vuosi"

Tarun puutarhalla on ensi vuonna 20 vuotisjuhlavuosi. Asiakaskunta on vakiintunut ja kukkia tullaan ostamaan pitkienkin matkojen takaa, esimerkiksi Vuotsosta asti.

"Tulee kuulemma hyvä mieli kun saa käydä puutarhalla. Se on vaan semmoinen kesäretki heille, että se ei ole matka eikä mikään"

Kesäisin Tarun puutarhalla on 3-4 työntekijää, mutta viljelyn Taru hoitaa yksin. Tarun puutarhalla tehdään kaikki käsin, artesaanityönä. Viljely onkin Tarun mukaan hänen lempihommaansa kasvihuoneella. Taru näkee kasvista kuin kasvista hyvin nopeasti minkälaista hoitoa se vaatii seuraavaksi. Tarun puutarhan päätuote on erilaiset kesäkukat, lisänä erilaiset yrtit ja esimerkiksi tomaatit. Voisiko valikoimaa vielä laajentaa jotenkin?

"Kaikenlaisia visioita on, esimerkiksi leikkokukkia voisi kasvattaa, kun se on nyt trendi"

Kukkaloistoa Tarun puutarhalla
Kukkaloistoa Tarun puutarhalla

Lehmäkuiskaaja vai ihmiskuiskaaja?

Kasvien lisäksi Taru on hyvä käsittelemään eläimiä. Tarun lomittajakollega nimittikin häntä osuvasti lehmäkuiskaajaksi. Lomittajan työ opettaa käsittelemään eläimiä ja osasta tulee suosikkeja. Taru lomittaa tällä hetkellä vakinaisesti naapurikylässä Hannulan tilalla, jossa niin eläimet kuin ihmiset ovat käyneet tutuiksi. Lehmien lisäksi lomittajalta vaaditaan hyviä ihmistaitoja.

"Eläimet ja koneet pystyy helposti hallitsemaan, mutta jos ei tule isäntäväen kanssa toimeen niin silloin siitä hommasta ei vaan tule mitään"

Lomittajalla pitää olla pelisilmää ja auttamisenhalua. Tarun mukaan lomittamisen tärkein lähtökohta on, että haluaa suoda tilanpitäjille heidän tarvitsemansa loman ja jättää tilan siihen kuntoon, että lomalta on mukava palata. Taru ymmärtää yrittäjiä.

"Kun on itsekin yrittäjä, niin ymmärtää minkälaista se on ja mitä itse odottaa omilta työntekijöiltä. Nyt sitä näkee kaiken molemmin puolin. Ja vielä kun on itsellä ollut navetta, ja olen ollut myös johtavana lomittajana. Sen asian näkee monelta kannalta, kun mikään asia ei ole mustavalkoista."

Tarun mukaan navetassa työn teon lisäksi puhutaan paljon. Juttua riittää laidasta laitaan, mutta erityisesti tilallisten kanssa puidaan heitä koskevista asioista ja ongelmistakin. Tärkeää on myös muistaa, että lomittaja ei ole neuvoja. Tarun mukaan lomittajan omia asioita ei navetassa kannata alkaa puimaan, vaan keskitytään tilallisten asioihin. Lomittaja auttaa myös näin tilallisia olemalla hyvä kuuntelija.

"Navetta on niin helppo paikka puhua syvällisiä asioita. Kun tehdään käsillä ja ollaan perusasioiden äärellä. Ympäristö ei ole hieno, kaikkien pitää paskaa luoda. Se on helpompi semmoisessa paikassa puhua. "

Taru työn touhussa
Taru työn touhussa

Lapissa maaseutuyrittäjä tarvitsee liikevaistoa ja moniosaamista

Tarulle yrittäjyys on elämäntapa, mutta se vaatii muutakin kuin näkemystä. Täytyy olla rehellinen ja realistinen, ja rahaa pitää jäädä viivan yli.

"Se pitää olla suunnitelmallista. Ja pitää olla joustavuutta, pitää olla monialaosaaja. Se tulee tietyllä tavalla pienistä puroista. Se on joko stressaavaa tai sitten mahdollisuus, itse koen sen mahdollisuutena"

Monialaisuuden vahvuus on se, että tulot tulevat eri lähteistä.

"Jos toinen kyykkää, niin toisessa on mahdollisuus. Jos on kaikki munat yhdessä korissa, ja jos se kyykkää, niin se on isompi kyykkäys. Tämä tapa on tasaisempi; pientä ja turvallista."

Ennen kaikkea Taru nauttii siitä, että saa tehdä kahta työtä maaseudulla. Työssä tulee vaihtelua vuodenkierron mukaan, ja saa käyttää omia vahvuuksia niin kasvien kuin eläinten, ja ihmistenkin parissa.

"Kasvihuoneella olon jälkeen on taas tosi kivaa olla navetassa lehmien kanssa, se on ihan erilaista".